PROJEKT

“DOBRODELNOST NIČ NE STANE”

Namenite del dohodnine

ZAKAJ POTREBUJEMO MREŽO DEFIBRILATORJEV?

• Povprečen čas prihoda nujne medicinske pomoči je 10 minut.
  • Želimo, da bi imeli vsi Slovenci dostop do defibrilatorja in njegove uporabe v manj kot 3 minutah! Idealno bi bilo, da bi imel vsak prebivalec defibrilator v radiju 125m.
  • Zakaj? Ker po pretečenih 3 minutah nedelovanja srca, začnejo odmirati možganske celice, vsaka nadaljnja minuta pa zmanjša možnost preživetja za 10%.
  • Zavedati se moramo, da so posledice zaradi nepravočasnega posredovanja pri poškodbi srčne mišice in možganov ob preživetju trajne!

Podarjeni defibrilator v enem izmed slovenskih podjetij.

DRUŠTVO AED VAM DOSTAVI BREZPLAČNI DEFIBRILATOR!

Zakaj?

• Za varnejše bivalno okolje vas in vaših bližnjih.

Kako?

• Naročnik/uporabnik/fizična oseba/ustanova/podjetje/lokalna skupnost, ki želi imeti brezplačni eksterni defibrilator zbere zadostno število podpisanih obrazcev brezplačnih donacij iz naslova dohodnin. Vso dokumentacijo pripravi Društvo AED.

Kdo?

• 1% svoje dohodnine lahko nameni vsak državljan Republike Slovenije. Namenitev je brezplačna.

Kdaj?

• Defibrilator se postavi v oktobru tekočega leta glede na zbrane podpise v preteklem letu. Ob postavitvi se izvede tudi izobraževanje o uporabi defibrilatorjev in izobraževanje temeljnih postopkov oživljanja za okoliške prebivalce.

Kje?

• Lokacijo določimo na podlagi parametrov ob zbiranju namenitev. (Naslov prebivališča, drugi dogovori, itd…)

Postavitev defibrilatorjev glede na naslov prebivališča donatorjev.

Koliko?

• Za postavitev 1 brezplačnega defibrilatorja je v letu 2021 potrebno pridobiti 164 zbranih obrazcev za namenitev 1% dohodnine! Ob večjem ali manjšem številu zbranih podpisov je možno pridobiti tudi druge pripomočke za oživljanje. Za več informacij pišite na: info@drustvo-aed.si

*Podatek variira glede na povprečni znesek podarjene dohodnine, ki je objavljen na strani FURS-a.

Dohodnino že namenjte drugam?

• Zakon omogoča namenitev dohodnine različnim organizacijam. Torej, če trenutno namenjate 0,5% organizaciji “Marjetica” lahko ostalih 0,5% namenite Društvu AED za postavitev defibrilatorjev.

Kdo bo skrbel za vzdrževanje?

• Za vzdrževanje bo skrbel dobavitelj defibrilatorja. Pri nakupu defibrilatorjev nismo vezani na točno določenega dobavitelja, zato ga lahko izberete tudi sami.

Koliko stane državljana nakup defibrilatorja?

• 0€! . Celotna sredstva priskrbi Društvo AED iz državnega proračuna na podlagi zbranih podpisov.

Kaj društvo naredi s presežki sredstev? Kaj, če zberete premalo podpisov?

Vse presežke društva usmerimo v projekte, kjer se ni zbralo zadostno število podpisov. Če so vsi projekti realizirani, so presežki namenjeni za štipendiranje otrok iz socialno šibkejših okolij. Štipendiste povežemo tudi z delodajalci.

Zakaj je pomembno, da po prejemu defibrilatorja še naprej namenjamo del dohodnine v razširitev mreže defibrilatorjev?

• Defibrilator potrebujejo tudi območja z manjšo poseljenostjo, zato v takih primerih porabimo namenitve iz območij, ki so že prejele defibrilator. Zavedati se moramo, da smo v življenju v nenehnem tranzitu: delamo, se družimo in živimo na različnih lokacijah. Zato si želimo, da je število defibrilatorjev čim večje. Za uresničitev je potrebno tudi nekaj solidarnosti, ki pa jo zagotovo premoremo!